Niezależni eksperci smaku Gault&Millau ponownie docenili naszą restaurację i rekomendują nas w znanym na całym świecie Żółtym Przewodniku na 2017 rok! W tegorocznej polskiej edycji przewodnika opisanych zostało 460 restauracji, 120 hoteli oraz 160 produktów regionalnych. Inspektorzy wyszkoleni w profesjonalnej degustacji przejechali dziesiątki tysięcy kilometrów i sprawdzili jakość, smak, aromat podawanych dań. Zielony Piec po raz kolejny znalazł się w gronie wyróżnionych i jesteśmy bardzo z tego powodu dumni. Polecamy wszystkim kulinarny przewodnik Gault&Millau - Żebyście już nigdy nie musieli wybierać restauracji w ciemno.

 

Dzięki Waszym głosom, przeszliśmy do kolejnego etapu akcji Kuchnia+ poleca! Znaleźliśmy się wśród 48 restauracji, które do końca października odwiedzą tajemniczy klienci i dokonają oceny lokalu. W listopadzie zostanie ogłoszona lista miejsc uhonorowanych certyfikatem „Kuchnia+ poleca”!

Zatem czekamy na Tajemniczego Klienta i na Was! Zapraszamy do odwiedzenia Restauracji z Zielonym Piecem

mt_ignore

 

Nasza restauracja została oceniona przez niezależnych ekspertów smaku, którzy oceniają opisują i rekomendują. Inspektorzy wyszkoleni w profesjonalnej degustacji przejechali dziesiątki tysięcy kilometrów i spośród 600 restauracji wyróżnili 250. Przewodnik powstał 50 lat temu we Francji i ukazuje się w 9 krajach. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami. Ten symbol na drzwiach restauracji to gwarancja dobrego posiłku. Jesteśmy w gronie wyróżnionych otrzymaliśmy czapkę. Polecamy wszystkim kulinarny przewodnik Gault&Millau - Zebyście już nigdy nie musieli wybierać restauracji w ciemno.

 

I nagroda w konursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" dla restauracji "Z Zielonym Piecem" w Olsztynku - za kaczkę  w grzybach z gruszką z żurawiną i zupę borowikową z łazankami z wiejską śmietaną - przyznane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

III nagroda w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" dla restauracji "Z Zielonym Piecem" Sylwi Widmańskiej za nalewkę niedźwiedzią pułapkę - przyznane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

Konkurs "Najlepszy Produkt i Usługa Warmii i Mazur V Edycja 2009 Wyróżnienie II Stopnia w kategorii: Usługi gastronomiczne dla Restauracji "Zapiecek" Sylwia Widmańska z Olsztynka pod patronatem Gazety Olsztyńskiej oraz Polskie Radio Olsztyn. 

 

II miejsce w konkursie "Na Najlepszą Zupę Mleczną" dla restauracji "Z Zielonym Piecem" Alina Janeczek z Olsztynka - W naszej autorskiej kuchni staramy się przywracać dawną świetność tradycyjnej mazurskiej kuchni i starych sprawdzonych przepisów. Ich podstawą są świeże produkty, a nasze menu układamy na bieżąco, w zależności od pory roku i dostępnych darów pól i lasów. Zupy mleczne są trochę niedoceniane, a przecież w naszej polskiej kuchni było kiedyś ponad 40 rodzajów. Nasza konkursowa potrawa, zupa mleczna z dynią i tartym ciastem, najlepiej smakuje latem i jesienią, gdy można ją przyrządzać ze świeżej dyni. Trzeba wykroić miąższ i wrzucić do gotującego się mleka, a następnie z wody i mąki zagnieść twarde ciasto, które ścieramy do wrzącej zupy. Można podawać ją z cukrem na słodko lub na słono, wtedy ją solimy i dodajemy odrobinę masła. Zupa jest gęsta i sycąca, w sam raz na pierwszy posiłek dnia. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale można ją podawac także na zimno, wtedy jest dużo bardziej gęsta. Zupę dyniową przygotowaliśmy według tradycyjnego przepisu, podobno kiedyś była to jedna z ulubionych zup małych dzieci, które zwykle za zupami mlecznymi nie przepadały.

Kuchnia Plus
Dziedzictwo Kulinarne
Gault

Galeria

Zapraszamy
do oglądania zdjęć!

> Galeria <

Kuchnia

Polecamy pyszne domowe potrawy,
zupy, przeróżne pierogi, desery.
A to wszystko w wyjątkowym 
wnętrzu...

> Kuchnia < 

Kontakt

Adres:
11-015 Olsztynek, ul. Floriana 1

tel. +48 89 519 10 81 / mob. +48 502 526 303

e-mail: restauracja@zielonypiec.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem